Miks on rasedusaegne bandaaž kasulik abivahend? 

Raseduse ajal on tulevase ema keha pidevas ja kiires muutumises, ning keha peab harjuma uue olukorraga. Igal rasedustrimestril muutub tulevase ema keha ning vastavalt sellele tuleb valida ka oma füüsilist koormust. Järgnevalt kirjeldame, kuidas muutub raseda keha igal trimestril, millist füüsilist koormust valida ning miks on rasedusaegne bandaaž hea abivahend. Samuti on võimalik lugeda ka rasedusjärgse bandaaži kasulikkusest meie blogipostituses. 

Kuidas keha muutub esimesel trimestril? 

Esimesel trimestril tunneb ema üldiselt väsimust ning iiveldust. Samuti võib urineerimine sageneda, võib olla nõrkus, kõhukinnisus või kõrvetised. Kuna keha pumpab rohkem verd, siis võivad veenid rohkem esile tulla, nahk võib muutuda roosakamaks ja säravamaks, rinnad võivad suureneda ning kõht võib kasvada.  

Esimesel trimestril võib jätkata ka senise elukorraldusega – näiteks kui tulevane ema on käinud trennis, siis tohib tavalise treeningprogrammiga jätkata. Kui ema ei ole teinud trenni, siis rasedaks jäädes võiks hakata kergelt trenni tegema – näiteks võiks ujuda, jalutada, kergelt joogat teha. Muidugi ei tohiks trenni teha, kui see on arsti poolt vastu näidustatud. 

Kuidas keha muutub teisel trimestril? 

Nii nagu esimesel trimestris, siis ka teisel trimestril kasvavad rinnad ja kõht ning muutub nahk. Teisel trimestril võivad tulevasel emal esineda ka probleemid ninaga (ninakinnisus ning ninaverejooksud); võib tunda pinget ja kokkutõmbeid kõhust (kui tõmbed muutuvad regulaarseks ja tugevnevad, siis tuleks pöörduda arstile), jalad võivad minna krampi, pea võib käia ringi, igemed võivad veritseda.  

Teisel trimestril üldiselt energiatase suureneb võrreldes esimesega. Kuna ka energiatase on kasvanud, siis võib tulevane ema tunda suuremat motivatsiooni liikuda ning trenni teha. Meeles tuleks siiski pidada seda, et tuleks vältida põrutusi nagu jooksmine ja hüppamine. Vajadusel tuleks vähendada ka trennide pikkust ning vajadusel teha ka kergemaid trenne.  

Kuidas keha muutub kolmandal trimestril? 

Kolmandal trimestril toimub emaga kõige rohkem muutusi. Nagu varasemaltki kasvavad tulevase ema rinnad ning tõuseb kaal. Näiteks võib jälle tekkida väsimus nagu esimesel trimestril, tunda on beebi liikumist ning suure tõenäosusega on ema ka emotsionaalsem. Sel perioodil võivad rasedal minna jäsemed turse ja paiste, keha võib osaliselt kipitada või olla tuim, tekkida võivad kõrvetised või hemorroidid.  

Lisaks tekivad valud seljas, vaagnas, puusades ning  kõhus, sest beebi kasvab. Selle tõttu võivad tekkida ka venitusarmid. Kuigi raseda naise keha valmistub sel perioodil sünnitamiseks, siis on oluline jätkata kerge trenniga – ujumine, jalutamine, jooga, harjutused keharaskusega. Kolmandal trimestril on väga oluline vältida harjutusi, mis võivad põrutada. Trenni võiks teha istudes või vastu seina toetudes. 

Rasedusaegne bandaaž on tulevasele emale väga vajalik abivahend 

Rasedusaegne bandaaž aitab tulevast ema, kui tema keha on raseduse tõttu muutunud. Eriti palju abi on rasedusaegsest bandaažist teisel ja kolmandal trimestril. Tugivöö aitab kaasa valuvabale rasedusele ning tagab üleüldise heaolu. Rasedusaegne bandaaž vähendab survet seljale, vaagnale, põiele ja selgroole ning aitab vähendada selja- ja vaagnavalusid. Rasedusaegne tugivöö vähendab ka venitusarmide tekkeriski ning keha üldist stressitaset. Seljavalude  leevendamiseks on  Lola&Lykke rasedusaegse bandaažiga kaasas sooja-ning külmakott, mis käib tugivöö taagataskusse. Vastavalt ema enesetundele, saab kotikest sügavkülmikus jahutada või mikrolaineahjus soojendada, mis vähendab valusid.  

Rasedusaegne bandaaž toetab süvalihaseid, vaagnat ja sidemeid, mida rasedus nõrgestab. Vöö pakub keskkohale vajaliku tuge, korrigeerides tulevase ema kehahoiakut, tänu millele vähenevad valud. Bandaaži ergonoomiline tugi võtab kõhult ka raskustunde maha, tänu millele vähenevad valud ning ema saab oma keha paremini hoida. Tugivööd saab kasutada igapäevaste toimetuste ajal. Samas tuleks meelde tuletada, et vööd ei tohiks kanda terve päeva, sest see võib liialt suruda elundite peale ning samuti võib see lihaseid nõrgestada.  

Raseduse ajal trenni tehes tuleks kanda rasedusaegset bandaaži 

Rasedusaegse bandaaži kandmine on oluline, et vähendada lihas- ja liigesevalu, kuid kõhu stabiliseerimine võib samuti ennetada emaka kokkutõmbeid. Rasedusaegne tugivöö muudab ka treeningud mugavamaks. Nimelt aitab bandaaž toetada emakat ja leevendada liikumisel tekkivat ebamugavustunnet. Trenni tegemise ajal tugivöö kandmine aitab parandada ka ema rühti. Raseduse ajal tuleks trenni teha järgnevatel põhjustel

  • See aitab kaasa, et beebi sünniks tervena. 
  • Rasedus võib olla kergem – see leevendab lihasvalusid, kaal tõuseb vähem ning raseda rüht on parem.
  • Sünnitamine võib olla kergem – aitab vältida komplikatsioone ja suurema tõenäosusega taastub värske ema ka sünnitusest kiiremini.

Rasedusaegse tugivöö kandmine aitab vältida ka diastaasi teket

Diastaas on kõhusirglihase lahknemine. Diastaasi soodustavad korduvsünnitused (eriti väikese vahega), mitmikute ootamine, lapse suur sünnikaal, keisrilõige, ülekaalulisus ning raseduse eelselt väga nõrgad või liiga ületreenitud jäigad kõhulihased. Diastaasist taastumine on kiirem naistel, kes on enne rasedust ja raseduse ajal kehaliselt aktiivsed. Diastaasi vältimiseks oleks raseduse ajal hea teha võimlemisharjutusi ning kanda rasedusaegset bandaaži, sest see toetab süvalihaseid, vaagnat ja sidemeid, mis omakorda aitavad vältida diastaasi teket.