Müüdid väikelaste nohu kohta 

Nohu on limaskesta põletik, mille tunnusteks on kas kinnine või justnimelt lahtine nina, mille käigus eemaldub ninast sekreeti, mis on hallikat tooni. Nohu mitteravimise korral võib see muutuda kollakaks või rohekaks.  

Millised sümptomid võivad lapsel veel nohu korral olla? Tihti on lastel nohu alguses ka palavik, silmad on vesised ning lümfisõlmed on tursunud. Samuti võib laps olla väsinud ning loid. 

Väga oluline on silmas pidada, et väikelapsel tuleb nohu hakata ravima kohe, sest väljaravimata nohu võib kujuneda ninakõrvalkoobaste põletikuks ehk põskkoopapõletikuks, keskkõrvapõletikuks või bronhiidiks. Samuti on nohu põdemine raskem lastele, kellel on näiteks astma või allergia. Järgnevalt kirjeldame, millised on enimlevinud müüdid nohu kohta ning vajadusel lükkame need ka ümber. 

Nohu ei ole väikelapse jaoks ohtlik 

Nohu on laste jaoks kindlasti ohtlikum kui täiskasvanute jaoks ning nagu varasemalt mainitud, tuleks väikelapse nohu hakata ravima kohe, kui see tekib. Alla kuuekuused lapsed hingavad ainult nina kaudu, seega kui beebil on nina kinni, pole beebi ajule tagatud piisav hapnikuvarustust. 

Mis võib juhtuda väikelapsega, kui nohu mitte ravida?  

  • Nohu raskendab beebil söömist ning magamist ning suurendab jonnihoogusid. 
  • Kui lapse nohu mitte ravida, siis võib see välja kujuneda krooniliseks põletikuks.  
  • Samuti võib välja ravimata nohu hakata mõju avaldama lapse kõne arengule ja diktsioonile, mis võib muutuda nasaalseks 

Lapse nohu ei tohi alahinnata – raviga tuleb alustada kohe, sest nohu ei lähe ise üle.  

Ninaaspiraatori kasutamine on valus 

Väga hea abivahend, kuidas lapse nohu ravida, on ninaaspiraator. Kuna erinevatelt täiskasvanutest ei oska lapsed nuusata, on väga oluline eemaldada aspiraatori abil kiirelt ja mugavalt ninast sekreet. Väikelaps võib hakata nutma lihtsalt selle tõttu, et teda hirmutab, kui teda kinni hoitakse, kuid Nosiboo ninaaspiraatori pehme otsik eemaldab sekreedi ninast sekunditega ilma nina ärritamata. Seega ei ole nutmine märk sellest, et lapsel oleks valus. 

Nohu saab ravida antibiootikumidega 

Levinud arusaam on, et nohu saab edukalt ravida antibiootikumidega. Tõsi, bakteriaalset nohu saab tõesti ravida antibiootikumidega, kuid tõsiasi on see, et enamus kordadest on nohu siiski viiruslik ning sellisel juhul antibiootikumide tarbimine võib kaasa tuua hoopiski tõsisemad tagajärjed. Antibiootikumide tarbimine võib kaasa tuua kõhuvalu, kõhulahtisuse ning lööbe. Samuti võib antibiootikumide vale tarbimine põhjustada residentsust, mis tähendab, et kui antibiootikumi peaks järgmine kord tõsistel põhjustel tarbima, ei pruugi see enam aga mõjuda.  

Üks märk sellest, et nohu on bakteriaalne, on kollakas-rohekas sekreet, mis tekib, kui väikelapsel on olnud nohu juba pikemat aega.  Roheka-kollaka sekreedi teke on üks märk sellest, et väikelapsel on nohu olnud juba pikemat aega. Täpsemaks diagnoosimiseks on soovituslik lapsega pöörduda arsti juurde, kes võtab täpsemad proovid, ning vajadusel määrab antibiootikumiravi. 

Piima tarbimine suurendab sekreedi teket 

Sagedasti on lapsevanemad arvamusel, et haigele lapsele ei tohi piima anda, sest see suurendab lima teket. Tõsi, selline reaktsioon võib tekkida, kui laps on piima suhtes olnud juba varasemalt allergiline. Kui lapsel aga allergilist reaktsiooni ei ole, siis võib ta piima tarbida. 

Uuringud on näidanud, et kuigi piima joomine võib suurendada vajadust neelatada, keel ja suuõõs võivad kattuda limakihiga ning sülg võib pakseneda, siis tegelikult on see lihtsalt reaktsioon sellest, kui piim puutub kokku süljega. Küll aga on kindlaks tehtud, et piima joomine ei põhjusta sekreedi tootmise suurenemist, seega vajadust piimatooteid vältida ei ole. Samuti ei ole vahet, kas anda lapsele loomset või taimset piima. 

Vitamiinid aitavad nohu leevendada 

Erinevate vitamiinide nagu näiteks C-vitamiini, tsingi ning siilikübara tarbimine on väga oluline, et tugevdada lapse immuunsüsteemi, et viirushaigused lapsele nii kergesti külge ei hakkaks. Küll aga, kui laps on juba nakatunud, siis vitamiinide suurenenud tarbimine last kiiremini tervemaks ei tee. Vitamiinide üledoseerimine võib põhjustada hoopiski näiteks kõhulahtisust või kõhuvalusid. Kui laps on haige, siis tasub hoopiski jälgida, et ta toituks mitmekesiselt, ning saaks vajalikke toitaineid toidust.  

Nohune laps peab püsima toas 

Lapsevanemad tihti arvavad, et kui nende väikelapsel on nohu, siis peab laps olema toarežiimil. Kui lapsel on nohu, siis võib ta käia väljas, sest värske õhu hingamine ning siseruumide tuulutamine aitab nohu ravimisele just kaasa. Siiski tasub silmas pidada, et lapsel oleks ilmale sobivad riided ehk laps ei oleks riides liialt paksult või õhukeselt, sest nii võib laps saada kergemini tuult. Samuti ei tohi õue saata palavikus olevat last, vaid sellisel juhul peaks laps ikkagi püsima siseruumides. 

Põskkoopapõletikku saab ravida ninaspreiga 

Põskkoopapõletik tekib, kui ninakoobastesse on kogunenud lima ja mäda. Selle tunnusteks on pikaajaline nohu, kollakas-rohekas sekreet ning raskustunne põskede piirkonnas. Samuti on lapse nina kinni. Kui nohu on juba arenenud põskkoopapõletikuks, tuleb pöörduda arsti juurde, kes määrab sobiva ravi. Ninasprei põskkoopapõletikku ei ravi. Ninasprei võib aidada leevendada ninakinnisust, kuid tasub olla ettevaatlik, sest ninasprei liigkasutamine võib hoopiski muuta ninas oleva lima raskemaks, mis muudab sekreedi eraldumise keerulisemaks.  

Väikelaps tuleb nohu tekkimisel kohe arsti juurde viia 

Kuna beebide ninakoopad on kitsamad ja tursuvad kiiremini üles, siis tasub beebide raviga alustada kohe, kui see tekib. Üldiselt võib lapsel nohu olla kuni 2 nädalat. Kui selle ajaga ei ole nohu taandunud, siis tasus pöörduda arsti juurde.