Kuigi imetamine võib paljude jaoks olla ilus kogemus, pole see alati lihtne. Kui hoiate vastsündinut esimest korda käes pärast seda, kui olete talunud üht füüsiliselt ja emotsionaalselt kõige nõudlikumat emaduse vägitükki, on normaalne tunda mitmesuguseid emotsioone: rõõmust ja elevust kuni stressi ja ärevuseni. Need tunded võivad süveneda teie lapse esimese kahe elunädala jooksul, mis on piima tootmisel kõige keerulisemad ja olulisemad – eriti esmasünnitajate puhul.

Põhireeglid

- Esimesel ja teisel päeval taastuge pärast sünnitust ja õppige, kuidas õigesti last hoida, toita ja mõista oma lapse näljamärke.

- Kolmandal ja neljandal päeval leevendage sagedase rinnaga toitmise teel suurenenud piimatoodangust tingitud rindade turset. Kui teie piimatootmine on hilinenud või kui märkate, et teie lapsel on suurenenud kollasus või kaalulangus, pöörduge oma arsti poole.

- Viiendal päeval oodake muutusi oma rindades ja imiku väljaheites.

- Kuuendal kuni kümnendal päeval jälgige oma lapse kasvu, mähkmete sisu ja söömise-une-ärkveloleku mustreid.

- 11.–14. päeval valmistuge rinnaga toitmise sagenemiseks, mis on tingitud teie lapse eelseisvast kasvuspurdist. Eelistage oma magamist ja toitumist.

- Eelkõige olge paindlik. Kõik emad ja imikud on erinevad.

 

Esimesel päeval taastuge sünnitusest ja keskenduge õigele imetamise võttele.

Niipea, kui olete pärast sündi meditsiiniliselt stabiilne, asetab õde teie vastsündinu tõenäoliselt rinnale, et nahk-naha kontakti tekitada. See võib aidata stabiliseerida beebi hingamist, kehatemperatuuri ja veresuhkru taset; ja seada ta esimeseks imetamiseks valmis. Imikud on kõige erksamad paaril esimesel elutunnil ja hakkavad instinktiivselt proovima imeda. Sel ajal, kui on nahk-naha vastas aeg, julgustage oma last otsima nibu ja sellest kinni haarema. Teie esimene piim ehk ternespiim, mis on rinnapiimast paksem, on tavaliselt kogu toit, mida teie laps vajab; ning sisaldab antikehi ja muid aineid, mis kaitsevad teda seedetrakti ja hingamisteede infektsioonide eest. Kui tal on raskusi teie rinnani jõudmisega, aidake teda. Mugavam on tuua beebi rinnale ja mitte rinnale lapse juurde tuua.

Sünnist toibudes on teie laps tõenäoliselt unine, nii et proovige teda lähedal hoida, et saaksite õppida tundma tema varajasi näljamärke. Need võivad hõlmata pea küljele pööramist, suu liigutusi ja käte imemist. Nutmine on nälja hiline märk. Õrn stimulatsioon, nagu mähkmevahetus või beebi jalgade või selja hõõrumine, võib aidata teda imetamiseks äratada, kui ta on unine.

On normaalne, et teie rinnad on esimesel toitmisel hellad (see hellus peaks pärast paari imetamise korda taanduma); aga kui tunnete valu ja ei kuule teda neelatamas, on tema imemisvõte vale. Laske seda sageli kontrollida õel või imetamiskonsultandil, kui see on saadaval, et tagada teie lapsele piisavalt ternespiima ja vältida nibude kahjustusi. Rinnaga toitmise tunne on olulisem kui see, kuidas see välja näeb; peaksite tundma tugevat tõmbetunnet.

 

Eksperdid soovitavad last imetada iga kahe kuni kolme tunni järel vähemalt 10–15 minutit iga rinna kohta. See tähendab kaheksa kuni 12 söötmist päevas. Kui teil on vaja esimest rinnaga toitmist edasi lükata (näiteks kui teie või teie laps on pärast sündi arstide järelvalve all), ärge muretsege. Jätkate ternespiima tootmist, kuni teie rinnapiimavarud on täis (mis tavaliselt juhtub kaks kuni kolm päeva pärast sündi).

 

Pärast edukat toitmist peaks teie laps 24 tunni jooksul tootma mähkmesse vähemalt ühe uriini korra ja ühe roojamise. Esimene roojamine peaks välja nägema tumeroheline ja tõrvjas.

2. päeval eeldage, et teie laps on näljane ja soovib sageli rinnale

Nüüd on teie laps tõenäoliselt palju erksam ja näljasem ning soovib imetatamist iga kahe kuni kolme tunni järel (mis on normaalne ja aitab teie piima tekkida). Teie laps peaks imetamise vahel rahulik olema. Teisel päeval õde kaalub teie last, et teha kindlaks, kui hästi ta sööb. Pidage meeles, et kui ta sündis õigeaegselt, kaotab ta kaalu kolme kuni nelja päeva jooksul pärast sündi.

Kui teie lapsel jätkub liigne kehakaalulangus, võib arst kaaluda teie lapse söömise täiendamist piimaseguga, kuni teie rinnapiima kogus on teie lapse vajaduste rahuldamiseks piisav. Kui olete mures, et lapsele piimasegu ajutine andmine rikub teie rinnaga toitmise suhte, siis ärge kartke.

Kui teie laps ei söö piisavalt, peate võib-olla ise piima välja pumpama ja toitma teda süstla, sondi, tassi või aeglase vooluga pudeliga. Ärge kartne nõu küsida! Imetamine on õpitud kogemus ja tõenäoliselt on iga seanss erinev. Paindlik olemine leevendab survet teha kõike ideaalselt. Samuti on oluline hoolitseda oma vajaduste eest, te taastute puhates, duši all käies, süües ja juues ning leevendades sünnitusjärgset valu.

3.-4. päeval jälgige pidevalt oma last ja piimavarustust.

Kolmandal päeval hakkavad teie rinnad tunduma täidlasemad ja raskemad ning võib-olla hakkavad piima sissetulemisel lekkima, kuigi täispiima tootmiseks võib kuluda kuus või rohkem päeva pärast sündi, eriti kui see on teie esimene laps või kui te sünnitasite keisrilõike kaudu. Kui teie täielik piimatootmine viibib, jätkake imetamist iga kahe kuni kolme tunni järel.

Kuna lapse imema saamine võib olla raske, kui teie rinnad on täis, proovige lühiajaliselt piima käsitsi välja pressida või välja pumbamist pumbaga, et pehmendada rinda. Kui rindade turse tekitab valu või ebameeldivust, asetage rinnale turse vähendamiseks toitmiskordade vahel külmakompress.

5. ja 12. päeva vahel hakake leppima etteaimatavama rinnaga toitmise rutiiniga

 

Kuna teie laps saab tõenäoliselt rohkem piima kui varem, võite pärast piima tulekut märgata regulaarsemat imetamise, magamise ja erksuse perioodide mustrit. Kui teie lapsele meeldib mugavuse huvides imeda, võite avastada, et ta eelistab seda teatud kellaaegadel, mis tähendab, et ta imeb paar tundi peaaegu pidevalt, mitte ei soovi rinnale ainult üks kord iga kahe kuni kolme tunni järel.

Kahe nädala lõpus on teie beebil tõenäoliselt kasvuspurt ja ta soovib tavapärasest sagedamini rinnale, olles röögatult näljane. See võib kesta paar päeva, kuni teie laps rahuldab oma suurenenud piimavajaduse ja teie piimavaru kohandub tõenäoliselt nende suurenenud vajadustega.

Teie rinnad ei pruugi tunduda nii täis kui esimese kahe nädala jooksul. See ei tähenda, et teil pole piisavalt piima. Kui teie laps tundub pärast toitmist rahulolev ja võtab kaalus juurde, saab ta piisavalt.

 

Millal muretseda?

Kui teie laps ei saa piisavalt rinnapiima, ilmnevad tal tõenäoliselt järgmised nähud: pidev imetamine ja nutmine pärast enamikku toitmiskordi; naha kollasus; spontaanne ärkamine või suutmatus söötmiseks ärkvel püsida; probleeme rinnaga toitmisel või rinnaga toitmise jätkamisega vähemalt 10 minutit korraga; oodatust vähem pissimist; või kuivad huuled. Kui märkate mõnda neist hoiatusmärkidest, võtke ühendust oma lastearsti või -õega.

Kui teil on püsiv nibu- või rinnavalu või palavik, helistage oma ämmaemandale, kuna see võib vajada arstiabi. Imetamiskonsultandi konsultatsioon võib aidata lahendada vale imemisvõtte või muid imetamisega seotud probleeme.

Rinnapumba kasutamine

Rinnapiima pumpamine on üks viis rinnapiimaga varustamise probleemide lahendamiseks. Mõned emad kasutavad pärast iga imetamist elektrilist rinnapumpa, et suurendada oma tootlust. Pumpamine võib aidata luua ka sügavkülmikusse piimavaru.

Rinnapumba kasutamise eelised ulatuvad mugavusest kuni märkimisväärse tervisekasuni riskirühma imikute jaoks. Ideaalses maailmas oleksid rinnaga toitvad emad alati kättesaadavad, kui laps otsustab, et on söömise. Kuid kui leiate, et soovite imetada ja teate, et teie päevas on aegu, kui te ei saa seda teha, on teie jaoks lahendus pumpamine.

Tutvustame Lola&Lykke rinnaga toitmise stardikomplekti

Kas olete pumpamise ja imetamise ajal rabatud kõigest, mida peate teadma ja ostma? Lola&Lykke on siin, et aidata. Tutvustame rinnaga toitmise stardikomplekti: kõik, mida värsked emad vajavad edukaks pumpamiseks, toitmiseks, ladustamiseks ja reisimiseks. See kõik on ühes kastis!

Karbis on auhinnatud elektriline rinnapiimapump ja kõik vajalikud tarvikud, sealhulgas piimakotid, lutipudelid, imetamispadjad ja käepärane jahutuskott, et piim väljas viibides värske püsiks.