Mis on rinnapadjad ning miks peaks neid kasutama? 

Imetamine on igale emale imeline kogemus, sest selle käigus luuakse lapsega eriline side. Paraku kaasnevad sellega mõned väljakutsed, näiteks võivad jääda rinnad valulikuks ja rindadest võib lekkida rinnapiima. Siinkohal tulevad appi rinnapadjad, mis on oluliseks abivahendiks imetavale emale.  

Rinnapadjad ehk imetamispadjad on imavad padjakesed, mida kantakse imetava ema nibude ja rinnahoidja vahel, et vältida piimalekkeid. Rinnapatju on saadaval nii ühekordsetena kui ka korduvkasutatavatena, kuid samuti on võimalik kasutada ka silikoonist ning hüdrogeelist rinnapatju. Järgnevalt kirjeldame, kuidas rinnapatju valida ning mida peaks teadma nende kasutamisest. 

Mis põhjustel võib rindadest piima lekkida? 

Põhjuseid, miks rindadest võib piima lekkida, on mitmeid. Üldiselt lekib emadel rindadest piima rohkem, kui on alles hakatud imetama, sest siis ei ole imetamistsükkel veel regulaarne. Üldiselt peaks lekkimine vähenema kolme kuuga, kuid on ka emasid, kelle rindadest võib piima lekkida kogu imetamise perioodi vähemal või rohkemal määral.  

Samuti võivad rinnad hakata lekkima, kui ema kuuleb oma lapse nuttu, kui rinnad on väga piima täis või hoopiski intiimolukorras. Samuti võib rindadest piima lekkida esimestel nädalatel, kui on hakatud rinnaga söötma; kui ema läheb oma lapsest eemale mõneks tunniks ning ei saa talle rinda anda; liigse piimatootmise puhul; öösel magades. Lekkimiskogus on igal emal erinev – kellel lekib piima rohkem, kellel vähem –, aga oluline on kasutada rinnapatju, et vältida riiete määrdumist ning ebamugavustunnet. 

Mida tuleb rinnapatju kasutades silmas pidada? 

Imetavale emale on rinnapadjad oluliseks abivahendiks, sest need aitavad vältida riiete määrdumist ning plekkide tekkimist. Lisaks aitavad rinnapadjad vältida  infektsiooni või ärrituse teket rinnanibudes.  Küll aga tuleb rinnapatju kasutades silmas pidada ka ohutusnõudeid. Nimelt, tuleb rinnapadjad ära vahetada, kui need on muutunud niiskeks. Kui rinnapadjad on niisked, siis kaob nende tõhusus ehk riided võivad ikkagi määrduda ning rinnapadjad hakkavad ka ebameeldivat lõhna eritama.  

Kuid kõige olulisem on teada, et erinevad bakterid levivad niiskes keskkonnas palju paremini, mis tähendab, et oht infektsiooni või põletiku tekkeks on suurem. Sellepärast on soovituslik valida ka rinnapadjad, mis on tehtud hingavast materjalist nagu näiteks puuvillast või bambusest, ning vahetada neid regulaarselt, et vältida rinnapõletike, näiteks mastiidi ja soori teket. 

Kuidas rinnapatju kasutada? 

Rinnapatjade kasutamine on väga kerge. Kõigepealt tuleks selga panna rinnahoidja. Seejärel tuleks eemaldada rinnahoidja rihm küljelt, kuhu padi pannakse. Järgnevalt tuleks asetada rinnapadi täies ulatuses nibule. Kui rind peaks olema tundlik, siis võib enne rinnapadja kasutamist rinnanibu kokku teha ka lanoliinkreemiga, mis aitab valulikkuse ja kuivuse korral. Silmas tuleb pidada ka seda, et kui piima eritub rohkem, näiteks esimestel nädalatel, kui on hakatud rinnaga toitma, siis tuleks kasutada suuremaid rinnapatju, edasi võib kasutada juba ka väiksemaid. 

Ära tuleks padjad võtta kohe, kui tunnete, et need on märjad. Ühekordsete rinnapatjade puhul tuleks määrdunud rinnapadi ära võtta aeglaselt, et nahka mitte ärritada. Kui padi ei tule hästi ära, siis tuleks neid veega natuke märjaks teha. Seejärel tuleks vanad rinnapadjad ära visata.  

Korduvkasutatavate puhul võtke pani ära ning pange see võimalusel kohe vett, et neid leotada või võimalusel peske padjad koheselt. See on oluline, et bakterid ei hakkaks levima. Kui rinnapadjad on eemaldatud, ning rindade küljes on piimajääke, siis puhastage rinnad lapiga, mis on sooja veega märjaks tehtud. Oluline on enne uute rinnapatjade kasutamist rinnad ka kuivatada, sest niiskust suurendab infektsiooni ohtu. Kui kasutate korduvkasutatavaid rinnapatju, siis peaksid ka need olema kindlasti kuivad. Vajadusel vahetage ka rinnahoidja ja särk, kui piima on lekkinud. 

Milliseid rinnapatju valida? 

Nagu eelnevalt mainisime, siis on rinnapatju saadaval erinevat tüüpi. Järgnevalt kirjeldame, mis on erinevat tüüpi rinnapatjade head ja vead. 

Korduvkasutatavad rinnapadjad 

Korduvkasutatavaid rinnapatju on võimalik kasutada korduvalt. Üldiselt on nende tegemisel kasutatud puuvilla, bambust või polüestrit. See on hea, sest antud materjalid lasevad paremini hingata ning tagavad õhu normaalse juurdevoolu. Kui rinnapadjad on määrdunud, tuleb padjad lihtsalt ära pesta kuuma veega ning lasta neil täielikult ära kuivada enne uut kasutuskorda. Korduvkasutatavaid rinnapatju võib pesta ka tavalise pesuga umbes 40 kraadi juures, kuid rinnapadjad võiks panna eraldi pesukotti. Samuti võib korduvkasutatavaid rinnapatju pesta ka käsitsi. Korduvkasutatavaid rinnapatju võiks igal emal olla umbes 6-8 paari, et osad oleksid varuks võtta, kui määrdunud on pesus. Muidugi sõltub vajaminevate rinnapatjate arv ka sellest, kui suured on lekked. 

Korduvkasutatavate rinnapatjade plussid on järgmised: 

  • Odavam –  kuigi esmane väljaminek võib olla suurem, siis lõppkokkuvõttes on korduvkasutatavate rinnapatjade kasutamine odavam.  
  • Keskkonnasõbralik – kuna korduvkasutatavaid rinnapatju ei visata peale igat kasutuskorda ära, siis on nende kasutamine keskkonda säästev. 
  • Pehme ja hingav – korduvkasutatavad rinnapadjad on tehtud hingavast materjalist. Lisaks on nad ka rinna vastas pehmed ning ei ärrita rinda. 

Miinused: 

  • Peab regulaarselt pesema – korduvkasutatavad rinnapadjad tuleb ära pesta peale igat kasutuskorda. Sellepärast tuleks osta ka korduvkasutatavaid rinnapatju mitu paari, et saaks neid kasutada ka siis, kui mõni paar on kas pesus või kuivamas. 
  • Viibides kodust eemalt, võib olla tülikam neid hoiustada – kui ema viibib kodust eemal, siis on raskem niiskeid patjasid hoiustada. Soovitatavad on märjad imetamispadjad panna kas kilekotti või minigrip kotti ning hiljem kodus need ära pesta. 

Ühekordsed rinnapadjad 

Ühekordsed rinnapadjad on mõeldud ühekordseks kasutamiseks. Ühekordsetel rinnapatjadel on tavaliselt üks külg kleepuv ning see tuleb kinnitada rinnahoidja külge, kuid see võib takistada hingavust. Peale seda, kui rinnapadi on saanud märjaks tuleb see ära visata ja uus asemele panna. 

Ühekordsete rinnapatjade plussid on järgmised: 

  • Mugav – ühekordseid rinnapatju on hea endaga kaasas kanda kasvvõi rahakoti vahel, seega on  neid väga mugav kasutada viibides kodust eemal. Samuti, kui on tunda, et rinnapadi on märjaks saanud, siis on seda lihtne eemaldada ja uus asemele panna. 
  • Kasutuskindel – ühekordsed rinnapadjad on kinnitatud rinnahoidja külge ehk need ei liigu ning püsivad kindlalt paigal.  

Miinused: 

  • Jäikus – ühekordne rinnapadi on jäigalt vastu rinda, mis võib olla ebameeldiv, kui rinnad on väga tundlikud.  
  • Hind – ühekordsete rinnapatjade kasutamine on pikaajalises perspektiivis kulukam, kui osta korduvkasutatavad rinnapadjad. Näiteks Kidsmedi taaskasutatavad rinnapadjad (2 paari) maksavad 16 eurot, samas kui näiteks 24 ühekordset rinnapatja maksab 4,80 eurot. Soovitatav on vahetada rinnapatju iga 3-4 tunni tagant, seega päevas võib kuluda umbes 6 paari ehk 12 rinnapatja. 
  • Ei ole keskkonnasõbralik – kuna rinnapadjad visatakse ära peale igat kasutamist ning päevas võib kuluda rinnapatju 6 paari, siis on tarbimine väga suur. 
  • Sisaldavad plastikut ja kemikaale – ühekordsed rinnapadjad on tehtud õhukesest imavast materjalist, mis võivad sisaldada imavaid kemikaale. Samasugust materjali kasutatakse ka hügieenisidemete ning mähkmete tootmiseks. Kuna ühekordsed rinnapadjad ei lase eriti hingata, siis võivad umbne keskkond ja kemikaalid lihtsamalt põhjustada ka infektsiooni või põletiku. 

Silikoonist rinnapadjad 

Silikoonist rinnapadjad ei ole mitte rinnapiima imavad, vaid nad avaldavad rindadele survet, et rinnapiima ei lekiks. Silikoonist rinnapadi tuleb kinnitada otse rinna külge, surudes patja vastu rinda nii, et padja kleepuv pool haakub rinna külge. Silikoonist rinnapatju on lihtne pesta ning neid ei ole vaja osta mitmeid paare. Silikoonist rinnapatjade kandmiseks ei pea kandma rinnahoidjat, seega on neid mugav kasutada näiteks sportides või pidulikel üritustel. 

Hüdrogeelist rinnapadjad 

Hüdrogeelist rinnapadjad on kasulikud abivahendid, kui rinnad on tundlikud või põletikulised. 2in1 geelpatju saab kasutada nii kuumteraapiaks kui ka külmteraapiaks. 

Kuumteraapiat tuleks teha, kui piimajuhad on ummistunud, tekkinud on rinnanäärmepõletik või piimapaisu korral vahetult enne toitmist. Kuumteraapiat võib teha ka rinnaga toitmise ajal, et piimavoolu suurendada. Kuumteraapia tegemiseks tuleks geelpatja mikrolaineahjus soojendada pool minutit kuni üks minut.  

Külmteraapiat tuleks teha, et vähendada valu ja paistetust rinnanäärmepõletiku või piimapaisu korral. Külmateraapia tegemiseks tuleks geelpatja hoida sügavkülmikus kaks tundi ning enne kasutamist asetada kangast katte sisse. Külma geelpadja võib asetada ka rinnahoidjasse, et see püsiks paigal.