Miks on sünnitusjärgne bandaaž kasulik abivahend?  

Lapseootus on imeline aeg, mil ema keha kaitseb kõhus arenevat last. Ema kehas on toimunud raseduse ajal mitmeid muutusi, et hoida last turvaliselt ning valmistuda ette sünnituseks. Pärast sünnitust on muutunud ka ema keha. Järgnevalt kirjeldame, millised on levinumad probleemid peale rasedust, kuidas neid leevendada, ning miks on rasedusjärgne bandaaž hea abivahend igale värskele emale. Samuti on võimalik lugeda rasedusaegse bandaaži kasulikkusest meie blogipostitusest. 

Kuidas muutub keha rasedusega ning kuidas paremini taastuda?  

Peale sünnitust toimub ema kehaga mitmeid muutusi. Peale rasedust võivad muutuda riietesuurus jalanumber, puusa ümbermõõt ja rinnaümbermõõt või -suurus. Väga oluline on teha peale sünnitust kerget trenni, et saada lihaseid taas toonusesse, mis võivad olla peale sünnitust väljaveninud või lõtvunud.  

Samuti on hea peale sünnitust teha kergeid kardiotrenne näiteks käia jalutamas. Oluline on toituda mitmekesiselt, et saada toidust kätte erinevaid vitamiine, mis aitavad ema tervist tugevdada. Tihti võivad värsketel emadel peale sünnitust esineda ka järgnevad sümptomid: 

Millised on sünnitusjärgsed sümptomid? 

  • Kõhulihased – need võivad olla kas üle- või lahkuveninud. Kõhulihaste taastumiseks tuleks kanda sünnitusjärgset bandaaži. 
  • Kokkutõmbed – peale sünnitust võib ema ikka tunda emaka kokkutõmbeid. Üldiselt need tekivad esimestel päevadel peale sünnitust. Kokkutõmbed aitavad vähendada verejookse ohtu, sest need suruvad kokku emaka veresooni.  
  • Verine voolus – kuna emakakael omandab endist kuju ja emakakaela suue sulgub, siis enne seda eraldub voolust, mis sisaldab verd, lima ning muutunud ja lagunenud kudede elemente. 
  • Hemorroidid – pärakuava juurde tekivad valulikud ja paistes veenid. Need võivad valutada või isegi veritseda. Kindlasti tasuks arstilt küsida ka salvi või kreemi, kuid lisaks tuleks juua palju vett, süüa kiudainete rikkaid toite ning mitte tugevalt pingutada. 
  • Urineerimisprobleemid – peale sünnitamist võib tunda ka urineerides valu või pingetunnet. See on seotud sellega, et põielihas on veninud. Mõnikord ei pruugi uriini eralduda, kuigi tunne on vastupidine ning mõnikord võib tekkida ka uriinipidamatus. Sellistel juhtudel tuleks palju vett juua ning proovida ka teha kuumaveevanne, kui ei esine vastunäidustusi. 
  • Väsimus ja suurenenud emotsionaalsus – peale rasedust võib ema tunda ennast väsinuna ning ka stressitase võib olla tõusnud. Üldiselt kaovad sellised tunded ise, kui uue elukorraldusega ollakse paremini harjunud, kuid oluline on sel perioodil suhelda oma partneriga, jagada tundeid ning küsida ka abi lähedastelt või tuttavatelt. 

Parim abivahend keha kiireks taastumiseks on sünnitusjärgne bandaaž  

Lola&Lykke rasedusjärgne bandaaž toetab vaagnat ja sidemeid, mis raseduse ja sünnituse käigus on pehmenenud. Samuti aitab rasedusjärgne bandaaž kõhtu stabiliseerida ning parandada rühti taastumisperioodi  jooksul. Sünnitusjärgne bandaaž kinnitatakse ümber kõhupiirkonna ning kuna tugivööl on kinnituspaneelid, millel on üle 20 cm reguleerimisvaru, siis tagab vöö sobivuse koguks sünnitusjärgseks perioodiks.  

Lola&Lykke rasedusjärgne bandaaž on ka väga mugavast materjalist – bandaaž on lateksivaba, hingav ja hüpoallergeenne. Bandaaži on soovituslik kanda 2-4 kuud peale sünnitamistVööd saab kasutada nii igapäevaste tegevuste kui ka füüsilise treeningu ajal.  Vööd saab kanda nii riiete peal või riiete all, vastavalt ema soovile. Rasedusjärgne tugivöö on välja töötatud ka koostöös Soome sünnitusfüsioterapeutidega.  

Sünnitusjärgne vöö aitab ka taastumisele peale keisrilõiget 

Keisrilõige on operatsioon, mille korral laps väljutatakse kõhust kõhu eesseina ja emakasse tehtud lõike kaudu. Plaaniline keisrilõige tehakse üldiselt peale 39. rasedusnädalat ning selle näidustuseks võib olla, kui laps ei ole peaseisus, varem on emale tehtud kaks või enam keisrilõiget, emal on äge genitaalherpes või ravile mitte alluv või ravimata HIV viirus, kaksikraseduse korral. Erakorraliselt võetakse sünnitus vastu, kui ohus on laps või ema elu või kui sünnitus ei edene nii, nagu peaks. Peale keisrilõikust võivad emal esineda kerged alakõhuvalud, vähene veritsus või valu haava piirkonnas. 

Haiglasse tuleks pöörduda, kui: 

  • Palavik tõuseb üle 38 kraadi. 
  • Kõhuvalu läheb tugevamaks ja valuvaigistid ei aita. 
  • Verejooks on suurem kui menstruatsiooni ajal. 
  • Nahalõike haav hakkab valutama või punetama.  

Peale keisrilõiget on taastumiseks hea kasutada sünnitusjärgset bandaaži, sest see aitab toetada haava, hoiab koos kõhulihaseid ning suurendab vereringet haava piirkonnas. See aitab kiirendada paranemist ning vähendab turset. Vöö tuleb asetada sisselõike kohale ning tuleb hoida piisavalt pingult. Rasedusjärgne tugivöö ei tohi haava hõõrduda. Vajadusel võiks konsulteerida arstiga, et veenduda rasedusjärgse bandaaži kasutamise ohutuses.  

FAQ: 

Miks kasutada rasedusjärget bandaaži?

Rasedusjärgne bandaaž aitab taastada värskel emal, vaagnat, sidemeid ning väljaveninud lihaseid. Rasedusjärgse bandaaži abiga toimub taastumine kergemalt ja kiiremini. Sünnitusjärgset tugivööd tuleks kanda 2-4 kuud pärast sünnitust.