Väikelapse köha ravimise nipid ja soovitused 

Köha on keha kaitsereaktsioon, mille eesmärgiks on takistada hingamisteede ärritaja kandumist sügavamale kopsudesse, seega võib öelda, et köha on isegi hea reaktsioon. Köha ravimise eesmärgiks peaks olema köha algpõhjuste ravimine ning see sõltub juba paljuski sellest, kas köha on viiruslik või bakteriaalne. Bakteriaalset köha on võimalik ravida antibiootikumide abil, kuid viiruslikku köha mitte. Viiruslik köha algab tavaliselt kuiva ärritusköhana ning hiljem muutub rögaks. Köha saab siiski koduste ravivõtetega leevenda. Järgnevalt jagamegi soovitusi, kuidas köha leevendada kodustes tingimustes. 

Köha ajal on oluline tarbida ohtralt vedelikku 

Köha vastu aitab väga hästi vedeliku joomine. Vedelik aitab leevendada kurguärritust ning muudab röga väljaköhimise lihtsamaks. Joomiseks sobib hästi vesi, kuid samas tasuks juua ka soojasid jooke nagu näiteks teed, mis aitab vabastada lima ning leevendada kurguvalu. Tee sisse võiks panna ka mett, sest see aitab leevendada sügelust kurgus. Samuti tuleks jälgida, et tee võiks olla soe mitte tulikuum, sest see omakorda ärritab kurku. 

Parim abivahend köha vastu on inhalaator 

Kuna väikelapsed ei tohi kasutada veel paljusid ravimeid ning lapsed võivad aastas mitmeid kordi haigestuda hingamisteede haigustesse, siis on justnimelt inhalaator hea abivahend köha leevendamiseks. Inhalaator on meditsiiniseade, mille kaudu on võimalik sisse hingata ravimeid auru kujul. Inhalaatoris muudetakse veeauru või veeauru ja ravimi osakesed koos hästi väikeseks nii, et need jõuavad sügavale hingamisteedesse ning eraldub sekreet. Inhalaator niisutab limaskesti, tänu millele väheneb paistetus, turse ja ärritustunne. Lisaks saab inhalaatorit kasutada nohu, köha, larüngiidi, kopsupõletiku, bronhiidi, astma või põskkoopapõletiku raviks või ennetamiseks.  Kõige sagedamalt kasutatakse inhalaatoris naatriumkloriidi lahust, kuid kui osta seda apteegist valmiskujul, siis tuleb olla kindel, et peal on märge, et see on sobilik inhalatsiooniks. Kidsmedi inhalaator on hääletu ja juhtmevaba ning sobib kasutamiseks nii lastele kui ka täiskasvanutele. 

Köha vastu aitab ka köhasiirup 

Laste köha vastu aitab ka köhasiirup, kuid siinkohal tasub tähelepanelik olla, sest enamik köhasiirupeid on mõeldud alates 2. eluaastast. Kidsmedi mustsõstramaitseline köhasiirup leevendab kihelevat kurku ja köha. Kidsmedi looduslik köhasiirup sisaldab ka palju vitamiine ja mineraalaineid, mis aitavad köha seljatada. Täiskasvanud peaksid võtma ühe supilusikatäie 2-4 korda päevas ning lapsed ühe teelusikatäie 2-3 korda päevas. 

Köha ajal tasuks samuti kasutada ninaaspiraatorit 

Köhaärritust võib tekitada ka sekreet, mis on tekkinud ninna nohust.  Seega oleks hea hoida ka nina puhtana, et vähendada köhimist.  Nimelt eemaldab ninaaspiraator ninast nakkusohtlikud osakesed, mis muidu leviksid edasi kopsudesse ning tekitaksid köhareaktsiooni. Heaks abivahendiks on siinkohal Nosiboo elektriline ninaaspiraator, mis eemaldab kogu sekreedi ninast kiirelt ja mugavalt. Samuti võiks nina loputada ka meresoolalahusega, mis niisutab nina. 

Millal peaks väikelapsega arsti poole pöörduma köha tõttu? 

Köha ravimine on pikem protsess, kuid kui köha ei leevene, siis tasuks kindlasti pöörduda nõu saamiseks arsti juurde. Arsti poole tasuks köhaga pöörduda, kui:  

  • köhaga kaasneb hingamistakistus ja õhupuudus; 
  • köha tekib väga järsku või sissehingamine on takistatud ja heliline; 
  • köhaga kaasnevad teised vaevused näiteks palavik, valu rinnus, kõhuvalu; 
  • esineb veriköha; 
  • köha on pikaaegne; 
  • köha esineb alla kolmekuusel imikul.  

Köha ravimine võib olla pikk protsess 

Köha ravimine võib olla aeganõudev, kuid kindlasti tasuks säilitada kannatlikku meelt. Köha raviks tasuks juua palju vedelikku, teha inhalatsiooni ning võtta lubatud koguses köhasiirupit. Kui sümptomid siiski ei leevene, siis tasuks pöörduda arsti poole.