Kuidas ravida nohu lapsel, kes ise nuusata ei oska? 

Väikelapsel võivad aastaringselt tihti tekkida haigused, sealhulgas nohu. Nohu on limaskesta põletik, mille tunnusteks on kinnine või tatine nina. Seejuures eraldub ka sekreeti, mis on hallikas, kuid hiljem võib muutuda ka kollaseks või roheliseks.  Enamus lastel on nohu alguses ka palavik. Samuti võivad lapse silmad olla vesised ning lümfisõlmed tursunud. Enamik juhtudel on nohu tingitud viirushaigusest, kuid vahepeal võib nohu olla tingitud ka bakterist, mis võib hiljem kujuneda keskkõrva- või põskkoopapõletikuks, kui bakterid hakkavad jõudsalt paljunema. 

Kui laps on veel väga väike, siis ei oska ta ise sekreeti välja nuusata, vaid võib seda hoopiski sügavamale ninna tõmmata. Kuidas aga sellisel juhul last aidata? Jagame järgnevalt nippe ja soovitusi. 

Väikelapse nohu vastu aitab elektrilise ninaaspiraatori kasutamine 

Erinevalt täiskasvanutest ei oska lapsed õigesti nuusata. Sellepärast on lapse nohu ravimiseks oluline abivahend Nosiboo elektriline ninaaspiraator.  Aspiraator on valminud koostöös spetsialistide ja arstidega, tänu millele on aspiraator mugav ja lapsesõbralik. Nosiboo ninaaspiraatoril on reguleeritav imemisvõimsus. Kui sekreet on vedel, siis tuleks kasutada madalamat võimsust ning paksema sekreedi korral tugevamat võimsust. Kuna ninaaspiraator eemaldab beebi ninast sekreeti, on lapse hingamisteed jälle puhtad ja avatud. 

Kuidas kasutada elektrilist ninaaspiraatorit? 

Ninaaspiraatori kasutamiseks tõstke beebi seljaga vastu oma rinda. Samuti võib beebi asetada voodile ning tõsta tema pead või ülakeha pisut kõrgemalt näiteks padja abil.  Elektrilise ninaaspiraatori otsik tuleb asetada ninasõõrmesse, suunaga silma välisnurga poole ning otsikut tuleks õrnalt ninasõõrmes ringi liigutada. Nii tuleb lima ninast kõige paremini välja. Kui ninaaspiraatori võimsust on võimalik reguleerida, siis sõltuvalt sekreedi paksusest tuleb valida ka aspiraatori töökiirus. Kui lima on ninast kätte saadud, siis tuleb seadme pea ja otsik leige veega ära pesta ja lasta kuivada. 

Nohu ravimine on oluline, et vältida keskkõrva- ja põskkoopapõletiku teket 

Keskkõrvapõletik tekib, kui keskkõrvaruumi tekib põletik, mis on üldiselt tingitud kas viirustest, harvemini ka bakteritest. Üldiselt tekib keskkõrvapõletik, kui lapsel on olnud kas nohu või harvematel juhtudel ka allergia, mis põhjustab ninakäikude ja kurgu turset. Turse tõttu koguneb keskkõrva lima ja vedelikku. Keskkõrvapõletik tekib eriti tihti 6-15-kuusetel lastel, sest laste kuulmetorud oln kitsamad ja horisontaalses asendis. Keskkõrvapõletiku sümptomiteks on kõrvavalu, palavik, halb enesetunne, peavalu ja kuulmislangus. Kui laps ei oska veel rääkida, siis viitab otiidile kõrva sage katsumine ja hõõrumine. 

Põskkoopapõletik tekib, kui ninakoobastesse on kogunenud lima ja mäda. Põskkoopapõletik tekib, sest ninaõõs on ühenduses nina kõrvalkoobastega, mis sisaldavad õhku, kuid mis nohu korral täituvadki lima ja mädaga. Põskkoopapõletiku teket soodustab ka see, kui inimesel on kitsad põskkoobaste avaused, mille tõttu avaused turse tõttu sulguvad ja sekreet jääbki põskkoobastesse kinni. Põskkoopapõletiku sümptomiteks on pikk nohu, kollakas sekreet ja raskustunne põskede piirkonnast. Samuti väheneb inimese lõhna-ja maitsetaju. Sellepärast on juba varakult oluline kasutada ninaaspiraatorit, et eemaldada sekreet ninaõõnest vältimaks põskkoopapõletiku teket.  Kuna väikelastel ei ole veel põskkoopad täielikult välja arenenud, siis tekib põskkoopapõletik pigem koolilastel.  

Millal tuleks pöörduda lapse nohuga arsti juurde? 

Kuna beebi hingamisteed on kitsamad ja tursuvad rohkem üles, siis tuleks beebide nohu ravi alustada võimalikult varakult. Kui täiskasvanud paranevad nohust nädalaga, siis beebidel võib see ravi puudumisel kauem aega võtta. Üldiselt saab beebi nohu ravitud kahe nädalaga. Kui nohu pole kahe nädalaga taandunud, siis tuleks pöörduda ka arsti juurde.