Iga ema väljanägemine ja enesetunne oma rasedusjärgses kehas on erinev. Mõne naise jaoks aitab rasedusjärgse toetava rõivaeseme, nagu näiteks Core Restore sünnitusjärgse tugivöö kandmine tunda end esimeste sünnitusjärgsete päevade jooksul mugavamalt ja toetatuna.

Kõik naised, alates Kardashianitest kuni Cardi B ja Jessica Albani, ja võib-olla isegi mõni Sinu Sinu naaber, kes on hiljuti lapse saanud, on kandnud sünnitusjärgset tugivööd. Võib tunduda, et see on üks neist kuulsuste moehullustest, kuid praktikas on kõhu sidumine vahetul sünnitusjärgsel perioodil mitmeti kasulik: kõhu sidumine kunst on tehnika, mille juured on sügaval Aasia kultuuris. Selle päritolu osas on küll lahknevusi, kuid arvatakse, et see on alguse saanud sajandeid tagasi Malaisa kuningakojast, kus kõhu sidumist tunti bengkung-i nime all. Traditsioonilistel Ladina-Ameerika sünnitustel kasutati kõhu sidumiseks faja-t. Jaapani emad sidusid pärast sünnitust oma kõhtu sarashiga. Aafrika-Ameerika kogukondades on sünnitusjärgne kõhu sidumine iidne traditsioon: kõhu sidet kontrolliti pidevalt ja emaka kokkutõmbumisel reguleeriti seda vastavalt. Isegi paljudes põlisameeriklaste hõimudes kasutati paranemise soodustamiseks kõhu sidumist.

Seega on sünnitusjärgset kõhtu mingil moel seotud juba üsna pikka aega. Sageli on sellel olnud ka seos tervendavate ravimtaimede, õlide, kuumuse ja puhkusega. Oluline on meeles pidada, et kõhu sidumine ei taga raseduseelset kehakuju ning samuti ei ole see ka imerohi kõige vastu. Samuti ei anna see ka liivakellakujulist pihta, millega paljud kuulsused uhkeldavad. Traditsioonide kohaselt on seda kasutatud sünnitanud ema tervendamist toetava rituaali osana. Seda on tehtud koos õlide ja massaažiga, et aidata emakal, nahal ja kõhulihastel taastuda raseduseelsesse suurusesse ja kohta. Sidumise eesmärk on tervendada naise keha, pakkudes talle vajalikku tuge ajal, mil tema keha on nõrk, emotsioonid tasakaalust väljas ning elu uue beebiga võib olla kurnav. Pole ime, et toetavat kõhuvööd on kasutatud nii mitmetes erinevates kultuurides. Millisele uuele emale ei meeldiks tunda end hoituna ja toetatuna sellel uuel elutsüklil?

Oleme taas ühendanud jõud meie füsioterapeudist sõbranna Johannaga (@johannasofia_) ning oleme koos vastanud mõningatele korduma kippuvatele küsimustele. Johannat näed sel nädalal ka meie sotsiaalmeediakanalitel! Vaata meie Q&A videot meie Youtube'i kanalil.

Kuidas aitab tugivöö taastumisele kaasa?

Paljud naised leiavad, et sünnitusjärgselt tugivööd kandes pakub see nende kõhu- ja seljalihastele lisatuge ajal, mil need on kõige nõrgemas olekus. Samuti võib tugivöö soodustada paremat kehahoiakut, vähendada seljavalusid ja stabiliseerida vaagnat. Selle idee on pakkuda sünnitanud naistele täiendavat tuge ja tõsta nende enesekindlust. Tänu valu leevendamisele julgustab see ka naisi aktiivsena püsima. Seejuures on oluline aga meeles pidada, et kuigi tugivöö annab vajalikku tuge, ei tohiks seda kasutada ühegi tervisliku seisundi raviks. Lõppude lõpuks toimub taastumine alles siis, kui võimaldad oma lihastel jälle tööle hakata.“

Sünnitusjärgset kõhu sidumist on kasutatud erinevates kultuurides üle kogu maailma juba mitmeid sajandeid. Sidumist on kasutatud tervendamisrituaalina koos erinevate tervendamistehnikatega. Mõnes kultuuris kantakse kõhusidet 40 päeva, teistes 100 päeva. See on olnud sünnitusjärgse tervendamisrituaali osa, mille oleme tänapäevases Lääne ühiskonnas suures osas kas unustanud või seda polegi kunagi olemas olnud. See aga ei tähenda, et Sina ei vääriks tervendamist, tuge ja toestust, mida tugivöö võib Sulle pakkuda.

 

Kas peaksin vööd kandma treeningute ajal?

Pärast sünnitust on Sinu tugilihased nõrgenenud ja oma lihastega taas ühenduse leidmine võib olla üsna keeruline väljakutse. Igapäevaste tegevuste ja kergete treeningute ajal võib olla kasulik kanda tugivööd, kuna see aitab paremini ära tunda ja aktiveerida sügavamaid tugilihaseid. Tugivöö toimib samuti ka meeldetuletusena õige rühi hoidmiseks ja samuti aitab see tegevuste ajal vigastusi ennetada.“

Oleme kokku pannud treeningjuhendi, et saaksid treeningutega ohutult alustada!

Kas peaksin tugivööd kandma pärast keisrilõikust?

Keisrilõike järel on kõhulihased nõrgenenud ja Sul on nende üle vähe kontrolli. Tugivöö võib pakkuda seda täiendavat tuge, mida sel ajal vajad. Lisaks võib tugivöö aidata toetada ka keisrilõike haava, hoides kõhulihaseid koos, ning julgustada Sind ilma valuta aktiivsena püsima.”

Olen sageli soovitanud värsketel emadel tugivöö endaga haiglasse kaasa võtta. Arst, ämmaemand või õde on parimad allikad Sinu individuaalse seisundi kohta info saamiseks. Kui nad soovitavad Sul tugivöö kandmisega paar päeva oodata, siis kuula neid!

Kui kaua peaks tugivööd kandma?

Sünnitusjärgne tugivöö võib kohe pärast sünnitust pakkuda suurt tuge, kuid seda ei ole vaja kanda pikema aja jooksul. Hakka oma lihaseid kasutama niipea, kui end mugavalt tunned. Ajastus on väga individuaalne, kuid tugivöö toimib kõige tõhusamalt esimese 6 kuni 12 nädala jooksul peale sünnitust.”

Soovitame Core Restore tugivööd kanda 6 kuni 12 nädalat, kuid kui Sinu taastumine võtab pisut rohkem aega, võid seda kanda ka pikemalt. Lihtsalt pea meeles, et selleks, et Sinu tugilihased hakkaks kaotatud stabiilsust taastama, peavad need olema aktiveeritud. Kui Sul on tekkinud kahtlusi või küsimusi, võib olla hea alustuseks pöörduda rasedate füsioterapeudi poole, kes oskab Sinu individuaalse olukorra kohta täpsemat nõu anda.

Oma igapäevaelus soovitame tugivööd kanda umbes 2–8 tundi päevas, eriti tegevuste ajal, mis nõuavad head rühti, näiteks nagu imetamisel, lapsevankri lükkamisel ja lapse tõstmisel. Kõik sõltub sellest, kui suurt tuge vajad ja kui tugevad on Sinu tugilihased pärast sünnitust. Samuti võib tugivööd kanda ka kergemate treeningute ajal, kuna see aitab tuvastada ja aktiveerida sügavamaid tugilihaseid. Tugivööd ei tohiks kanda öösel.

Kuidas erineb Core Restore tugivöö teistest sünnitusjärgsetest tugivöödest?

Core Restore sünnitusjärgse tugivöö ja enamike teiste turul olevate tugivööde peamine erinevus seisneb selle esiosa disainis. Core Restore tugivöö esiküljel on kaks eraldi kinnitusosa, mis võimaldavad sellel täiuslikult keha vastas istuda. Vöö pinget on võimalik eraldi asetsevate takjakinnitustega endale sobivaks reguleerida. Tänu sellele istub tugivöö olenemata kehakujust täiuslikult ümber kõhu. Eraldi osadest koosneva Core Restore tugivööga on mugav ka istuda, ilma et see ennast üles keriks või ebamugav tunduks.

Oleme Core Restore tugivööd disainides võtnud arvesse nii funktsionaalsust kui ka mugavust. Core Restore tugivöö tehniline materjal on välja töötatud spetsiaalselt meie jaoks. See materjal on ülimalt elastne ning samas ka ülimalt pehme ja naha vastas mugav. Erinevalt paljudest teistest tugivöödest on Core Restore tugivöö täielikult lateksivaba.

Kas tugivöö kandmine on endiselt tõhus, kui sünnitasin kolm nädalat tagasi? Aga kui sünnitasin kaks aastat tagasi?

Tugivöö on kõige tõhusam esimese kahe kuni kolme kuu jooksul peale sünnitust, seega on see endiselt kasulik, kui sünnitusest on möödunud kõigest paar nädalat. Tugivöö kandmine on kasulik eriti siis, kui tunned, et Sinu kõht on endiselt nõrk ja et vajad hea rühi jaoks rohkem tuge. Vöö tuletab Sulle meelde õiget kehahoiakut ja aitab aktiveerida sügavamaid tugilihaseid. Samuti võib see aidata ka seljavalude vastu ning vähendada halba kehahoiakut.Kui Sul on diastasis recti ehk kõhu sirglihaste lahknevus või kui paar aastat või mitu kuud pärast sünnitust on Sinu tugilihased endiselt nõrgad, soovitame ühendust võtta kohaliku rasedusaegse füsioterapeudi või oma arstiga. Nad vaatavad üle, kui suur on Sinu kõhulisate lahknevus ja saavad seejärel hinnata Sinu individuaalset olukorda ning soovitada kas harjutusi või meditsiinilisi alternatiive. Nad võivad tugilihaste kaasamiseks kasutada sidujat, kuid tõenäoliselt on parim lahendus vaagnapiirkonna ja tugilihaste tugevdamine liikumisega, mida ka Johanna eespool mainis. Need on parimaks võimalikuks ressurssiks praktilise lahenduse loomiseks. Lihtsalt pea meeles, et enda eest hoolitsemine ei ole patt! Diastasis recti ei ole normaalne ja sellest on võimalik taastuda.

Kui pingul peaks tugivöö kandmise ajal olema?

Tugivööd peaks kandma nii, et see istuks tihedalt ümber keha, kuid ei oleks liiga pingul. Peaksid saama kõhu kaudu mugavalt hingata. Tugivööd kandes on võtmetähtsusega mugavus: selle mõte on Sind toetada ja panna Sind end mugavamalt tundma. Seega kui tunned, et keha hakkab valutama, võta see ära.