1:10 naistest esineb probleeme uriinilekkega (sportides, köhides, naerdes, batuudil hüpates jne).  Rohkem kui pooltel üle 50-aastastest naistest esineb mingil määral vaagnaelundite prolapsi ehk allavajet. 80. eluaastaks on 13−19% naistest pidanud läbi tegema allavaje operatsiooni.  Päris hirmutavad numbrid…

Mis on allavaje?

Allavaje on seisund, kus üks või mitu vaagnas asuvat organit on oma tavapärasest kohast nihkunud ning vajunud tuppe või tupest välja. Selle põhjuseks on vaagnaelundeid õiges asendis hoidvate sidekoeliste struktuuride ja lihaste nõrgenemine ja lõtvumine. Allavaje võib haarata emakat, soolt, kusepõit ning emaka eemalduse järel ka emakakaela- või tupekönti (1).

 

Tugevad ja treenitud vaagnapõhjalihased tagavad hea põie- ja seksuaalfunktsiooni ning hoiavad siseelundeid õiges asendis!

 

Probleeme vaagnapõhjalihastega võivad põhjustada näiteks

  • rasedus,
  • sünnitus,
  • krooniline kõhukinnisus,
  • ülekaalulisus,
  • suitsetamine,
  • menopaus,
  • neuroloogilised probleemid.

 

Nõrkade vaagnapõhjalihaste sümptomiteks võivad olla

  • uriinileke köhimisel, aevastamisel, hüppamisel;
  • öösel liiga sage pissimine;
  • vaginaalne valu, valu seksuaalvahekorra ajal;
  • kõhukinnisus;
  • allavaje.

 

Selleks, et uriinipidamatust ja elundite allavajumist ennetada ja tekkinud seisundit leevendada, on väga oluline õppida õigesti pingutama vaagnapõhjalihaseid.

Vaagnapõhjaprobleemid ei ole häbiasi!

Kuigi tegemist on naiste jaoks äärmiselt sagedaste probleemidega, ei tea siiski väga paljud naised, et nendele probleemidele on olemas lahendus. Samuti ei kiputa nendest probleemidest rääkima isegi spetsialistidele ning tuntakse valehäbi.

 

Häbi tundmiseks ei ole põhjust ja abi saamiseks on mitu võimalust:

1. Naiste füsioterapeut/vaagnapõhjalihaste füsioterapeut, kes hindab teie seisukorda ning vajadusel valmistab teile vastava treeningkava vaagnapõhjalihaste treenimiseks. Tavainimese jaoks võib olla keeruline aru saada, kas teie lihased on nõrgad või pingul– ärge muretsege, vaagnapõhja füsioterapeut saab teid kindlasti aidata.

2. Vaagnapõhjalihaste treeningseadmed nagu EMY nutikas vaagnapõhjalihaste treener

3. Kirurgiline sekkumine

Esimesed kaks võiksid ideaalis käia käsikäes, et tulemused oleksid kõige efektiivsemad.

3 nädalaga saate naerda ilma püksi pissimata!

Kindlasti olete kuulnud väljendit "ma tegin naermisest peaaegu püksi" või "ärge ajage mind naerma, ma pissin muidu püksi!" ? Tegelikult tekib uriinilekkeid naerdes sageli. Kui te ei suuda naerdes oma põit kontrollida, võib see tekitada teis ebamugavust.

Me soovime, et saaksite taas naerda, muretsemata märgade aluspükste pärast. Sel põhjusel ongi välja töötatud EMY - nutikas vaagnapõhjalihaste treener, mis on ka muu hulgas efektiivne vahend uriinilekke korral.

Esimene samm tervenemise suunas on abi otsimine! Räägi oma arstiga ja räägi talle oma probleemist. Vaagnapõhja saad taas tugevdada läbi vaagnapõhjatreeningu. Nutikas ja juhtmevaba vaagnapõhjalihaste treener Emy aitab sind selles. Tänu biotagasiside tehnoloogiale saad aktiivselt treenida ja tugevdada oma vaagnapõhja, et uriini lekkimine naerdes jääks peagi minevikku.

Millised on vaagnapõhja tugevdamise harjutused?

Vaagnapõhjalihaste tugevdamiseks tuleb neid ÕIGESTI pingutada ja lõdvestada. Siinkohal ei tohi ära unustada, et sama oluline nagu on lihaste pingutamine, on ka lõdvestamine.

Vaagnapõhjalihaste pingutamiseks 

hingake sügavalt välja (kõht liigub sissepoole) ja tugevdage vaagnapõhjalihaseid (nii nagu hoiaks "pissihäda" kinni). Vaagnapõhjalihaste pingutamisel tuleb jälgida, et ei pingutatakse tuhara-ja reielihaseid. Pingutamine võiks olla umbes 70-80% maksimumist. Oluline on tunnetada kogu vaagnapõhja aktiveerumist. Otsige üles enda puusanukid ja liikuge paar sentimeetrit sõrmedega kõhupoole. Vaagnapõhjalihaste pingutamisel peaksid tundma sõrmedega seal aktiveerumist. Lõdvestamisel seal pinge kaob.

Vaagnapõhjalihaste lõdvestamiseks

hingake sisse (kõht liigub väljapoole) ja lõdvestage vaagnapõhjalihaseid. Väga oluline on vaagnapõhjalihased täielikult lõdvestada mitte hoida pinges. 

Kui sa ei tea, kuidas õigesti lihaseid pingutada ja lõdvestada, siis füsioterapeut annab Sulle juhiseid.

Kuidas aitab Emy vaagnapõhjalihased korda saada?

Emy töötab koos mobiilirakendusega. Emy rakenduses on üle 30ne erineva mängu. Mängus tuleb vaagnapõhjalihaseid, kas pingutada või lõdvestada, vastavalt märguandele. Harjutused on sisuliselt samad, mida näitab ette füsioterapeut. Mängu eeliseks on see, et kui niisama harjutusi tehes, ei pruugi aru saada, kas pingutus või lõdvestus on piisav, siis Emy tunneb selle kohe ära. Seetõttu saad kindel olla, et iga trenn on korralikult tehtud.

Emy kasutajate tagasiside näitab, et tulemusi on märgata juba u 3 nädalaga. Treeningu kestus on 5–15 minutit 3-5 korda nädalas vastavalt probleemi raskusastmele. Pärast seda perioodi said kasutajad taas tampooni kasutada (ilma, et see välja vajuks), ratsutada, zumbas käia, matkata... Naerdes polnud põie kontrollimine enam probleem!

Tulemuste saavutamiseks on kõige olulisem JÄRJEPIDEVUS. Kui juba esimesed tulemused ilmnevad, siis ära unusta, et oluline ja vajalik on treeningu jätkamine kuni probleemist on täielikult võitu saadud.

 

 

Viited:

  1. https://www.itk.ee/patsiendile/patsiendi-infomaterjalid/haigused/Vaagnaelundite-allavaje