Lapse imetamise põhitõed 

Lapse imetamine rinnapiimaga on ülimalt oluline, et laps saaks kätte kõik vajalikud toitaineid, sealhulgas süsivesikud, valgud ja süsivesikud. Rinnapiimaga on soovitatav last toita vähemalt esimesed kaks eluaastat, kindlasti aga esimese eluaasta, sest rinnapiim on lapse kasvamise ja arenemise seisukohast väga oluline. Nimelt aitavad rinnapiimas olevad toitained areneda beebi ajul, närvisüsteemil ja silmadel. Samuti aitab rinnapiim lastel vältida seedimis-, kopsu- ja kõrvahaigusi. Järgnevalt jagame lapse imetamise nippe ja soovitusi.  

Milline on õige imemisvõte? 

Oluline on mõista, et laps oskab ise oma söömist reguleerida, seega oluline on anda lapsele süüa, kui ta selleks märku annab. Kui laps tahab süüa, siis ta võib imeda oma rusikaid, nutta, teha suud lahti ning otsides ootusrikkalt rinda. Laps on õigesti rinnale asetatud, kui tema suu on laialt avatud; alumine huul on väljapoole pööratud (vajadusel võib ema sõrmega kaasa aidata); suus on lisaks nibule terve nibuväli; nina ja lõug on surutud vastu rinda; põsed on ümarad ja punnis; lapse imemine, neelatamine ja hingamine on korrapärane.  

Ema peaks hoidma beebit enda lähedal, lapse nägu ema rinna poole. Last tuleb toetada turjalt, selja ja pepu alt. Kui laps tunneb rinna lähedust, siis hakkab ta ise rinda otsima. Seejuures on oluline, et laps haaraks ise rinna. Kui tundub, et laps imeb valesti, siis tuleb laps rinnalt eemaldada ning uuesti proovida.  

Enne, kui laps hakkab imema teisest rinnast, on oluline veenduda, et esimene on tühjaks imetud. Kui lapsel on kõht täis, siis laseb ta ise rinna lahti, seega ema ei pea muretsema, et ta lapse üle söödab. Üldiselt kestab üks rinnaga toitmise seanss umbes 20-30 minutit.  

Mida teha, kui rinnapiim jääb kinni? 

Vahepeal võib rinnapiim n-ö kinni jääda ning tagasi tekkida hilinemisega. Sellest ei tasuks kohe murelikuks muutuda. Rinnapiima kinnijäämist võivad põhjustada erinevad tegurid näiteks infektsioon, ülekaal või mõni krooniline haigus. Samuti võib rinnapiima kinnijäämist põhjustada enneaegne või väga raske sünnitus. Et rinnapiima normaalne talitlus taastuks on vaja rindu järjepidevalt masseerida kas käsitsi või proovida piima välja pumbata. Samuti peab ema proovima ikka last rinnaga toita, sest see aitab samuti rindu stimuleerida. Hea nipp on kasutada ka kuuma geelpatja või käia enne rinnaga toitmist kuuma duši all, sest ka see soodustab rinnapiima teket. Lisaks on oluline vähendada ka üleüldist stressitaset – proovige juua võimalikult palju vett, magada kvaliteetset und ja süüa tervislikku toitu. Vajadusel tasuks ühendust võtta sünnitus- ja imetamisspetsialistidega. 

Mida teha, kui imetamine on valus? 

Imetamisest võivad osadel naistel jääda rinnad ka tundlikuks või piimajuhad võivad ummistuda. Sel juhul soovitame kasutada geelpatjasid, mida saab kasutada nii kuuma kui ka külmapatjadena. Geelpatju tasuks kasutada külmkompressina, et leevendada valu ja paistetust, mis võivad tekkida piimapaisu või rinnanäärmepõletiku korral. Geelpatju tuleb hoida vähemalt 2h enne kasutamist sügavkülmikust ning kasutamiseks tuleb padjad asetada kangast katte sisse. Kuuma geelpatja tuleb kasutada, kui piimajuhad hakkavad ummistuma ning rinnanäärmetes hakkab tekkima põletik. Samuti on kuuma geelpatja hea kasutada enne piima pumpamist või imetamise ajal. Geelpatjade soojendamiseks tuleb patju kuumutada mikrolaineahjus pool minutit kuni minut.  

Lisaks on soovituslik emal kanda ka spetsiaalset rinnaga toitmise rinnahoidjat, sest need hoiavad rinda vabalt ja mugavalt. Kui valu on väga tugev, siis võib võtta ka Ibumetini ja Paratsetamooli lubatud koguses. 

Miks on oluline rinnapiima pumpamine ja varumine? 

Elus tuleb ikka ette olukordi, kus ema peab olema eemal oma lapsest. Sellistes olukordades on vaja rinnapiim ette pumbata, et laps saaks rinnapiima ka olles emast eemal ning samuti on oluline ka ema seisukohast piima pumbata lapse tavapärastel söömisaegadel. See aitab vältida ebamugavustunnet rindades ja infektsiooniteket. Samuti aitab see kaasa ka sellele, et rinnapiim tekiks rindades edasi. Mugav abivahend rinnapiima pumpamiseks on Lola Lykke rinnapump, mille aku kestab lausa 2 tundi. Pumbal on ka erinevat tüüpi režiimid. Muuseas, pump salvestab enimkasutatud režiimid, seega on mugav asutada juba varemkasutatud seadistusi. Rinnapump jäljendab loomulikult beebi imemismustrit, vähendab survet ja aitab ka rinda masseerida, et soodustada piima teket. Rinnapumba lehtreid on saadaval ka erinevates suurustes, mis teeb pumpamise veelgi mugavamaks. Rinnapiima on mugav hoiustada Lola Lykke rinnapiima säilituskottides, millele saab mugavalt peale kirjutada ka kuupäeva, millal on piim välja pumbatud, et ema teaks kaua piima kasutada tohib. Samuti saab säilituskoti adapteri külge ühendada ka lutipudeli otsa ning beebi saab piima tarbida otse säilituskotist.  

Kaua tohib rinnapiima säilitada? 

Rinnapiima säilitamine sõltub mitmetest teguritest. Näiteks mängib olulist rolli piima konsistents; keskkonna temperatuur, kus piima pumbati; temperatuur, kus piima säilitatakse. Toatemperatuuril säilib piim umbes 8 tundi, külmkapis 2-3 päeva, -18-kraadises sügavkülmikus 2-3 kuud ning -24-kraadises sügavkülmikus kuni pool aastat. Kui piim on olnud külmikus või sügavkülmikus, siis võib piimal lasta kas sulada toatemperatuurile või soojendada kuumaveevannis. Rinnapiima mikrolaineahjus soojendada ei tohi. Samuti on oluline meeles pidada, et üles soojenenud piima peab ära tarbima kahe tunni jooksul. Kui piima jääb üle, siis tuleb jäägid ära visata, sest need ei ole lapsele söömiseks enam kõlbulikud.  

Loe lähemalt rinnapiima säilitamise kohta siit