Rinnapiima säilitamise parimad nipid ja soovitused 

Olles ema, tuleb elus ikka ette olukordi, mil peab viibima oma lapsest eemal, kas lühemat või pikemat aega. Näiteks tuleb ikka ette poes- või arstilkäike, külas käimist või mingeid muid kohustusi, mil laps viibib ema juurest eemal. Sellistel puhkudel vajab laps ikkagi süüa. Samuti on oluline ka ema seisukohast rinnapiima pumbata iga paari tunni tagant lapse tavapärastel söömisaegadel, et piimatootmise protsess ei seiskuks. Järgnevalt jagame soovitusi, mida peaks silmas pidama rinnapiima pumbates ning säilitades. 

Rinnapiimaga toitmine on oluline beebi arengu seisukohast 

Kõigepealt kirjeldame, miks laps vajab rinnapiima. Nimelt on beebi arengu seisukohast väga oluline last toita justnimelt rinnapiimaga. Last oleks soovituslik sööta rinnapiimaga  kuni kuuenda elukuuni. Edasi võib rinnapiima kombineerida juba teiste beebidele sobivate toitudega, näiteks püreede ja putrudega. Nimelt sisaldab rinnapiim väga palju kasulikke toitaineid, mis aitavad lapsel areneda. Näiteks saab laps rinnapiimast kätte nii süsivesikuid kui ka valke. Kasulikud toitained aitavad areneda lapse ajul ja närvisüsteemil. Samuti sisaldab rinnapiim rasvu, mis aitavad areneda lapse silmadel. Rinnapiimaga toidetud lapsed põevad vähem ka seedimis-, kopsu- ja kõrvahaigusi. Seega lapse arengu seisukohast on väga oluline saada justnimelt rinnapiima, mis sisaldab palju väärtuslikke toitaineid, ning aitab lapsel kasvada ja areneda. 

Millest sõltub, kaua saab rinnapiima säilitada? 

Rinnapiima säilimine sõltub mitmetest teguritest. Näiteks mängib olulist rolli see, milline on piim konsistentsilt; mis on toatemperatuur, kus piima on pumbatud ning samuti ka keskkonna puhtus; külmkapi või sügavkülmiku temperatuur, kus rinnapiima hoiustatakse. Järgnevalt jagame põhitõdesid, kui kaua säilib piim erinevate temperatuuride juures. 

Toatemperatuur 

Toatemperatuuril võib rinnapiim säilida umbes 8 tundi. Seega, kui ema peab lapsest päeva eemal olema, siis on võimalik rinnapiim ära pumbata hommikul nii, et see säilib terve päeva. 

Külmkapp 

Rinnapiim säilib tavalises külmkapis 2-3 päeva. Seega, kui ema teab pisut pikemalt ette, et ta peab lapsest eemal olema, siis väga mugav on rinnapiim välja pumbata juba üle-eelmisel päeval ning seda külmkapis hoiustada. 

Sügavkülmik 

Sügavkülmiku puhul mängib rolli külmiku temperatuur. -18-kraadises sügavkülmikus säilib piim umbes 2-3 kuud, kuid -24-kraadises külmikus kuni pool aastat. Meie soovitame piimakotikesele peale kirjutada ka kuupäeva, millal sai piim välja pumbatud, sest see aitab vältida vana piima kasutamist. 

Mida tasuks veel jälgida kasutades säilitatud rinnapiima? 

Kasutades säilitatud rinnapiima on oluline meeles pidada ka seda, et rinnapiima ei pea kasutamiseks kuumutama, vaid piisab sellest, et rinnapiim sulaks toatemperatuurile, ning siis on piim valmis tarbimiseks. Piima ei tohiks kindlasti soojendada mikrolaineahjus, vaid kui on soov piima kiiresti soojendada, siis tuleks seda teha kuumaveevannis. Kord juba üles soojendatud piima uuesti külmutada ei tohi. Samuti on oluline silmas pidada ka seda, et üles soojenenud piim tuleb ära tarbida kahe tunni jooksul. Kui beebi ei söö kõike ära, siis tuleb ülejäägid ära visata, sest piima rohkem tarvitada ei tohi. 

Rinnapiima pumpamiseks kasuta elektrilist rinnapumpa 

Lola Lykke elektriline rinnapump on mugav abivahend rinnapiima pumpamiseks. Rinnapumba aku kestab 2 tundi ning töötab peaaegu hääletult, seega on seda mugav kasutada igalpool. Lola Lykke rinnapump salvestab ka enimkasutatud režiimid, seega on järgmisel korral hea kasutada juba varemkasutatud seadistusi. Samuti jäljendab pumba ülimalt pehme lehter beebi loomulikku imemismustrit, vähendab survet ning aitab ka rinda masseerida, et soodustada piima teket. Lola Lykke elektrilise rinnapumba eelis on ka see, et saadaval on erinevas suuruses rinnapumba lehtreid. Vastavalt rinnanibu läbimõõdule on võimalik soetada endale kõige paremini sobiv lehter. See teeb imetamise mugavaks ning aitab rinda kaitsta ka hõõrdumise eest. Pärast rinnapiimavälja pumpamist tuleb rinnapump ja lutid korralikult pesta seebivee, harjaga ja kõik rinnapiimaga kokku puutunud esemed tuleks steriliseerida vähemalt 3 minutit, et vältida bakterite levikut. Samuti on variant lutid ja pump ära pesta nõudepesumasinas 65 kraadi juures. 

Rinnapiima saab hästi säilitada rinnapiima säilituskottides 

Väljapumbatud rinnapiima on kõige mugavam säilitada rinnapiima säilituskottides. Lola Lykke rinnapiima säilituskottidesse on piima võimalik pumbata adapteri abil otse kotti, mis teeb selle kasutamise veelgi mugavamaks. Lisaks on võimalik adapteri külge ühendada ka lutipudeli ots ehk beebi saab piima tarbida vajadusel otse säilituskotist. Säilituskottide peale võiks kirjutada pumpamise kuupäeva, et ema teaks, kaua seda piima kasutada tohib. 

Geelpadjad aitavad rindade tundlikkuse korral 

Imetamisest võib naistel tekkida mitmeid probleeme – näiteks võivad rinnad jääda tundlikuks ning ka piimajuhad võivad ummistuda. Mida sellisel juhul teha? Väga heaks abivahendiks on siinkohal geelpadjad, mida saab kasutada nii kuuma kui ka külmapatjadena. Geelpatja tasuks kuumutada, kui piimajuhad hakkavad ummistuma ning rinnanäärmetes hakkab tekkima põletik. Samuti on kuuma geelpatja hea kasutada enne piima väljapumpamist või imetamise ajal, et protsessi kiirendada.  Geelpatju tuleb kuumutada mikrolaineahjus pool minutit kuni minut, ning siis on need kasutamiseks  valmis. 

Geelpatju saab kasutada ka külmkompressina. Külmad geelpadjad aitavad leevendada valu ja paistetust, mis võivad tekkida piimapaisu või rinnanäärmepõletiku korral. Enne kasutamist tuleb geelpatju hoida sügavkülmikus vähemalt 2 tundi ning enne kasutamist tuleks geelpadjad asetada kangast katte sisse. 

Kidsmedi e-poes on lai tootevalik rinnapiima pumpamiseks ja säilitamiseks 

Rinnapiima tarbimine on lapse arengu seisukohalt väga oluline. Isegi siis, kui laps viibib emast eemal, on võimalik rinnapiima mugavalt säilitada, et laps saaks seda tarbida. Kidsmedi e-poes on olemas kõik vajalik rinnapiima mugavaks pumpamiseks ja säilitamiseks. 

Loe lähemalt ka lapse imetamise kohta siit