Kuidas mõõta lapsel palavikku õigesti?

Sügistalvisel hooajal võib lastel tihti tekkida viirushaigusi, millega võib kaasneda palavik. Palaviku tekkimisel on oluline kehatemperatuuri õigesti mõõta. Väikelapse kraadimisel tuleks tähelepanu pöörata sellele, kust kraadiklaasiga temperatuuri mõõta ning millal kraadida. Järgnevalt kirjeldame, mida tuleks kehatemperatuuri mõõtmisel jälgida, et tulemused oleksid võimalikult täpselt.  

Millised on lapse palaviku tunnused?

Kui lapsel on palavik, siis on ta katsudes kuum ning võib põskedest õhetada. Kõrge palaviku korral võib laps rohkem ka higistada ning keha võib hakata valutama. Eriti iseloomulikuks tunnuseks on peavalu. Palaviku korral võib väheneda ka laste söögiisu ning suureneb unevajadus. 

Miks võivad kehatemperatuuri mõõtmistulemused erineda?  

Kehatemperatuur sõltub sellest, kust ja millal kraadida. Näiteks võib kehatemperatuuri mõjutada aastaaeg - talvel on kehatemperatuur madalam, sest keha higistab vähem. Samuti võib kehatemperatuur erineda ka erinevatel kehaosadel. Näiteks on kaenla all temperatuur madalam, kui mõõtes kõrvast või pärasoolest. Samuti mängib kehatemperatuuri puhul rolli ka inimese vanus. Beebide ja väikelaste kehatemperatuur on loomulikult natukene kõrgem kui täiskasvanutel. Seega last kraadides on normaalne näitaja ka 37 kraadi – ohtlik on, kui palavik on üle 38 kraadi või hoopiski liiga madal ehk alla 36 kraadi. Samuti tuleb arvestada ka sellega, et kehatemperatuur on kõrgem lõunal ja õhtul 

Milline kraadiklaas endale soetada? 

Järjest enam koguvad maailmas populaarsust just kontaktivaba termomeetrid, millega on kehatemperatuuri mõõtmine kiire ning äärmiselt hügieeniline. Nagu eespool kirjeldasime, siis temperatuur võib olla erinev kui mõõta erinevatelt kaenla pooltelt. Seega väga hea alternatiiv oleks kasutada infrapuna termomeetrit, mis mõõdab temperatuuri otsa eest. Kidsmedi kontaktivaba termomeetri puhul tuleb temperatuuri mõõta oimukohalt kulmuluu juurest umbes 1-2 cm kaugusel nahast. Lisaks tuleks tähele panna ka seda, et seadme ja naha vahele ei jääks juukseid. Nii on kindel, et kehatemperatuur on täpselt fikseeritud ning mõõtmistulemused on korrektsed.